Historik

Retrogathering är en av Sveriges största träffar för samlare och entusiaster av äldre tiders datorer och TV-spel, från tidigt 1970-tal till mitten av 1990-talet. Redan sommaren 2005 samlades ett tiotal personer i Falkenberg för att spela spel, grilla och umgås som en upptaktsträff till en kommande mässa. Den första regelrätta Retrogathering-mässan ägde därpå rum våren 2006 i Västerås. Åren 2007-2011 ägde Retrogathering rum i Alviks Medborgarhus, Stockholm. Sedan hösten 2012 har vi flyttat tillbaks till Västerås.

På Retrogathering får du testa och spela på en mängd antal olika system, allt från de mest kända som t.ex. NES och C64 till en flertal av de mer sällan sedda. Ibland tar vi t.o.m.  fram några riktiga rariteter, de maskiner som redan på sin tid slogs ut av häftigare konkurrenter och därför knappt såldes mer än några tusen exemplar om ens det – alltså sådana maskiner de flesta som är intresserade av spel bara läst om i tidningar och på webbsidor.

Om du känner dig sugen att mäta din spelförmåga med andra arrangerar vi ett flertal speltävlingar.

Den allra finaste speltävlingen är Pong-SM, som precis som namnet antyder innebär att vi korar årets svenska mästare i detta klassiska tennisliknande TV-spel med anor från tidigt 1970-tal. Det må se primitivt ut, men kräver sin man eller kvinna för att kunna hantera kontrollerna och en fyrkantig boll som flyger fram över skärmen i hög hastighet. Vågar du utmana mästaren?

En annan stor del av Retrogathering är marknaden. Dit kommer många utställare från hela landet som säljer och byter saker ur sina samlingar. Har du drömt om att skjuta ankor på en Nintendo 8-bitars eller bomba brorsans tank på en Atari 2600 så brukar det finnas gott om dem till salu, ofta betydligt billigare än vad du hittar dem på marknadsplatser som Tradera och Blocket.

Som om inte det var nog, anordnar vi varje år en diskussionspanel där branschveteraner, samlare och andra intressanta människor samlas och berättar hur det var förr och vad som idag fortfarande lockar med gamla spel. Efteråt får även publiken chans att ställa frågor direkt till deltagarna. Bland tidigare års gäster kan nämnas att 2009 kom bla.Lars Jarhamn och berättade om när han och Owe Bergsten började importera Nintendos Game & Watch från Japan till lilla Sverige. Tidigare har även bl.a. Ulf Beckman, Heikki Karbing, Christer Rindeblad och Andreas Tadic suttit på scenen och tagit emot åskådarnas jubel.

Titta in på sidan med jämna mellanrum och lägg till RSS-flödet i din nyhetsläsare så att du inte missar några nyheter eller uppdateringar angående kommande Retrogathering.