Pong-SM

Pong är ett av de mest klassiska tv-spelen och anses vara anledningen till att miljontals människor började spela tv-spel för över 30 år sedan. Trots sin ålder är Pong med sitt enkla spelupplägg ett genialiskt och utmärkt tävlingsspel. Pong är den digitala versionen av tennis. Och det har åter blivit dags att kora Sveriges motsvarighet till Stefan Edberg och Björn Borg i Pong.

Pong-SM äger rum varje år i samband med Retrogathering. Tävlingen sker genom en utslagsturnering på ett Atari Hockey Pong. Från och med 2015 har reglerna ändrats så mästerskapet avgörs med små paddlar och snabb boll, för att ge ett mer spännande spel.

Reglerna är enkla, Pongspelet slås helt enkelt på av en utomstående när båda spelarna är beredda, varvid spelet startas omedelbart. Unvik att missa bollen (fyrkanten) och stör inte motspelaren. Det finns domare på plats som tex. avgör om yttre omständigheter gör att spelet går om eller om en spelare diskvalificeras. Vilken spelare som vinner avgörs av Pongspelet.

Pong-SM är öppet för alla som är 10 år eller äldre, men föranmälan krävs. Vid stort antal anmälda kan arrangören välja att stänga föranmälan. Eventuella restplatser för att ersätta dem som föranmält sig men inte prickats av, tilldelas på plats på Retrogathering.

Vinnare genom åren:

2022 – Daniel ”Dxtr” Eriksson
2019 – Alexander ”Barkisboi” Malmberg
2018 – Nicklas ”Barkis” Barklund
2017 – Daniel ”Nize” Engdahl
2016 – Nicklas ”Barkis” Barklund
2015 – Nicklas ”Barkis” Barklund
2014 – Nicklas ”Barkis” Barklund
2013 – Daniel ”Nize” Engdahl
2012 – Per-Inge ”Pinge” Johansson
2011 – Dan ”Dasse” Evertsson
2010 – Dan ”Dasse” Evertsson
2009 – Conny ”MrZzap” Ibstedt
2008 – Conny ”MrZzap” Ibstedt
2007 – Michael ”Mibe” Berglund
2006 – Michael ”Mibe” Berglund

Historik

Pong är en digital variant av tennis. Det gäller att returerna bollen till sin motståndare och försöka vinna genom att göra kluriga slag och skruva bollen. Först till 15 poäng vinner och varje vunnen poäng duell gav ett poäng. Pong anses vara det första framgångsrika tv-spelet som födde fenomenet. Pong skapades av företaget Atari och bakom idén och programmeringen stod Nolan Bushnell, Al Alcorn och Ted Dabney.

Skärmbild från PONG (den vänstra spelaren leder med 1-0)

Men Pong var inte först ut. Det första spelet anses av många nara Tennis for two av William Higinbotham. Spelet ställdes ut på Brookhaven National Laboratory under två års tid, men massproducerades aldrig.

Det första kommersiella tv-spelet för hemmabruk var Magnavox Odyssey som designades av Ralph Baer. Med 12 olika spel och analoga spelkort var det en avancerad historia. Det släpptes 1972 men blev aldrig någon större någon större framgång och enligt uppgift såldes endast 85 000 konsoler.

Magnavox Odyssey

Det första Pong från Atari var en arkadmaskin, d.v.s. ett stort kabinett som ofta fanns i köpcentrum eller pubbar. Man spelade genom att lägga i ett mynt. En testmaskin placerades på en taverna i Kalifornien. Två veckor senare ringer ägaren sent på natten och beklagar att maskinen har gått sönder. Det visade sig att det hade stoppats ner alldeles för många 25-centare så maskinen slutat fungera! Under det första året 1973 säljs närmare 10 000 enheter.

PONG ”Arkadvarianten”

1974 började Atari arbeta på en hemmaversion av Pong efter ett förslag av Harold Lee. Lee, Alcorn och en ingenjör vid namn Bob Brown blev gruppen som utvecklade Pong för hemmabruk. Enheten för hemmabruk fick projektnamnet Darlene efter en kvinnlig medarbetare på Atari. Chipet som användes i Pong var det mest komplexa på marknaden för konsumentprodukter. Till skillnad från Magnavox Odyssey hade Pong även en inbyggd högtalare som gav ifrån sig ett blippljud när man träffade bollen.

Men efter fiaskot med Magnavox Odyssey så var intresset väldigt lågt för hemmaversionen av Pong trots framgången med arkadvarianten. 1975 lyckades till sist Atari få en intresserad investerare, det var Tom Quinn på varuhuskedjan Sears som efter ett par möten med Bushnell beställde 150 000 enheter inför julhandeln. Pong blir den mest populära produkten i Sears
julkatalog det året.

Hemma PONG, Till vänster Atari och till höger den ”Sears-brandade”

Intresset för Pong fortsätter att växa. Flera andra tillverkare skapade sina egna varianter, i Sverige sålde t.ex. Luxor en egen variant av det populära tv-spelet. Framgången höll i sig i några år. När sedan tv-spel som Fairchild och Atari VCS lanserades med utbytbara spel föll intresset tvärt för Pong. Spelbranschen hade gått in i en ny era.

Innan Pong skapade Nolan Bushnell och Ted Dabney vad som skulle bli världens första arkadspel, nämligen Computer Space. Det byggde på spelet Spacewar som skapades 1961 av studenten Steve ”Slug” Russel på MIT. Computer Space handlade om två duellerande rymdskepp och kabinetten levererades i läcker godisfärgad metallic när det släpptes 1971.

Computer Space